Angiološki pregled

Angiologija je veda medicine, ki se ukvarja z boleznimi žil, predvsem arterij okončin, aorte in njenih vej ter venskimi žilami. Najpogostejša je periferna arterijska bolezen spodnjih okončin (PAB) zaradi napredovale ateroskleroze. Najpogostejša je pri bolnikih, ki imajo zaplete sladkorne bolezni in pri kadilcih (prizadene 15 % ljudi, starejših od 45 let). Poleg simptomov, kot so bolečine v stegnih in mečih med hojo (intermitentna klavdikacija), lahko pride do popolnega zaprtja žile in gangrene stopala ter izgube okončine. Zato je zaželeno pravočasno odkrivanje bolezni zaradi učinkovitejšega zdravljenja in preprečevanja amputacije okončine.

Angiolog na podlagi anamneze, kliničnega pregleda in ultrazvočne diagonstike, ki je nepogrešljiva (COLOR DUPLEX), poda mnenje o stopnji razvoja bolezni ter o izvajanju preventivnih ukrepov in/ali nadaljnem zdravljenju (neinvazivni in invazivni poseg - balonsko širjenje žile ali kirurška premostitev).

COLOR DUPLEX je nenadomestljiva ultrazvočna preiskava krvnih žil, katera z merjenjem hitrosti pretoka krvi določi stopnjo zožitve oz. zamašitve žile (predvsem arterij) oz. ugotovimo katere vene so varikozno spremenjene in ali je prisoten strdek v njih.

Pregled potrebujete, če imate težave:
  • Stiskajoča bolečina v stegnih in mečih med hojo, ki med počitkom prenehajo
  • Hladna, bleda koža, neporaščena, z zadebeljenimi nohti na prizadeti okončini
  • Slabo tipen / netipen pulz v stegnu ali stopalu
  • Rane na okončinah
  • Varikozno spremenjene vene okončin
  • Spremljajoče bolezni: arterijska hipertenzija, ishemična bolezen srca, sladkorna bolezen, stanje po možganski ali srčni kapi, povečana telesna teža, kajenje...

Preglede v medicinskem centru Paracelzus opravlja izkušeni strokovnjak, subspecialist za angiologijo (kirurg, internist).

Kje nas najdete

Medicinski center se nahaja v bivši poslovni stavbi Zlatarne Celje na Kersnikovi ulici 17a, 3000 Celje, v prvem nadstropju.


Medicinski center Paracelzus

Medicina dela, prometa in športa Paracelzus

Kersnikova ulica 17a, 3000 Celje

03 828 08 00 in 065 55 30 30,

E-pošta